Peugeot Zenith by nibiru

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez nibiru » 16 czerwca 2011, o 12:16

Witam wszystkich,

Przedstawiam mój pierwszy skuter, Peugeot Zenith 50 rocznik 1996. Kupiłem go na początku kwietnia tego roku, z prostego powodu: miałem dosyć marnowania paliwa i pokonywania 6km w około 40 minut do pracy. Wybrałem staruszka, ale markowego.
Przebieg przy zakupie około 15000km.

Na początek zakupy: kask, kapa, linka zabezpieczająca, świeca, filtr paliwa i powietrza. Otwierając puszkę filtra zatkało mnie; nie wiem czym motorek oddychał: jeden wielki beton. Potem świeca, też szok: końcówki prawie nie było. I tak sobie jeździłem, ale coś zaczęło śmierdzieć paliwem, które delikatnie lało się pod nogi, okazało się, że wężyk był dziurawy i sikało jak marzenie, wężyk skrócony 1cm i jest spokój.

Na początku skuterek palił 4 litry na setkę, teraz w mieście bierze coś między 2,8 a 3,0 , na trasie ostatnio wciągał 2,41 :D
Do 50 rozpędza się w około siedem sekund, co chyba nie jest złym wynikiem, a na prostej bez problemu idzie do 70km/h (rekord jak na razie 75).
Wszystko jak na razie działa, kufer kappa mieści cały kask i kilka pierdółek. Jedynie klakson mi nie pasował, podmieniłem na stary oryginalny z mojego bmw :D Teraz jak mnie nie widać to słychać. W międzyczasie założyłem ledy jako światła dzienne, ale wywaliłem je kilka dni po założeniu.

Ale borykam się z małym problemem, jak jest ciepło skuter nagle gaśnie i nie chce odpalić przez 5-10 minut. Wymieniłem cewkę z kablem i fajką (jedna całość) problem ustał na pół miesiąca i wczoraj nagle w upale mi zgasł :/ Czy to może być moduł?

Jeszcze dziś odkryłem jeden cud: chciałem wreszcie odszukać filtr paliwa i go wymienić. Okazało się, że filtra nie ma, a wąż paliwa jest dziwnie długi i wije się jak wąż ogrodowy-muszę kupić dwa zaciski i wstawić filtr skracając węża. I pytanie: gdzie filtr powinien dokładnie być, w jakiej odległości od zbiornika?

Ogólnie wymieniłem:
- świeca NGK,
- filtr powietrza,
- tylna opona,
- szczęki tył,
- klocki przód,
- płyn hamulcowy,
- akumulator,
- olej w przekładni,
- cewka zapłonu,

Czeka:
- pasek napędowy (jak będę miał czas to zrobię),
- czyszczenie gaźnika (nie wiem jak się za to zabrać),
- filtr paliwa (wstawienie na dniach).

W Zenku nie zamierzam nic tuningować, sprzęt jeździ świetnie, nawet dziewuchy się oglądają-szkoda tylko że zbyt młode jak dla mnie :]

Tu sprzęt zaraz po zakupie:
Obrazek

To dziadowskie lusterko wywaliłem, kupiłem następne, które i tak wywaliłem, zastępując jest rombami na reduktorze gwintu (nie mam zdjęć)

Obrazek

Obrazek

I jeszcze kilka zdjęć, z na razie najdłuższej wycieczki (180km)-jeszcze na tych nieszczęsnych ledach:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkie Zenki :-)

Edit: zenek ostatnio wyciągnął 78-79km/h na prostej, mokrej prostej, zatrzymały mnie światła przed dobiciem do osiemdziesiątki. I ostatnio spalanie na trasie: 1,84 (prędkość 60-65) !!!!
Ostatnio edytowano 15 lipca 2011, o 22:09 przez nibiru, łącznie edytowano 2 razy
nibiru Mężczyzna

User

Pochwały: 6
Pojazd: Peugeot Zenith 50
Gadu-Gadu: 0

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez M4Ti » 16 czerwca 2011, o 15:13

Ładny Zenith , oby służył tobie jak najdłużej ... mam ten sam problem co ty że skuter gaśnie jak jest gorąco i myślę że trzeba by było sprawdzić kompresję bo możliwe że tłok puchnie i trzeba pierścienie wymienić ;)
M4Ti Nie wybrano

User

Pojazd: Peugeot Zenith
Gadu-Gadu: 13394561

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez koczo3 » 16 czerwca 2011, o 16:46

Ja też mam ten problem lecz nie mam jednej szpilki przy cylindrze i przez to mi przepuszcza mieszanke i do tego jeszcze
z kranika cały czas cieknie mi bena bo sie nie zamyka ale niedługo to naprawie i dam znać czy coś sie polepszyło ;)
A co do tematu to fajny zenek zajrzyj do mnie :D
W moich żyłach ETYLINA, zamiast serca jest TURBINA...
koczo3 Mężczyzna

Pomocnik mechanika

Pochwały: 5
Gadu-Gadu: 5956394

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez PIWKO » 16 czerwca 2011, o 19:25

M4Ti
Jeżeli tłok ci puchnie to przecież wymiana samych pierścieni nic nie da..
Co do tematu Bardzo ładny i zadbany zenek ;]
PIWKO Nie wybrano

Świeżak

Pojazd: Peugeot Buxy!

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez Maik » 16 czerwca 2011, o 22:15

Fajny zenio lecz jakoś kufer troszke psuje wygląd, orginalny moglby byc większy i by było super.
Maik Nie wybrano

User

Pojazd: Peugot rs Buxy
Gadu-Gadu: 10626733

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez faciu3 » 16 czerwca 2011, o 23:06

U mnie ten problem również występował. Nie uwierzycie jakie u mnie było rozwiązanie.
U mnie po wyrzuceniu całkowicie filtra paliwa nagle skuter chodzi nawet w największe upały a zawsze gasł. Czy jest tego jakieś wytłumaczenie ? Owszem. W filtrze paliwa (lub wężyku zbyt długim) od ciepła silnika paliwo zaczyna szybko odparowywać co powoduje "Zatkanie" filtra i nie dostanie się do niego paliwo, bo jest wypełniony powietrzem.
Jak to sprawdzić ?
Gdy skuter jest dobrze rozgrzany jedziemy tak długo aż zgaśnie. Szybko nachylamy się pod skuter i sprawdzamy czy w wężykach paliwa lub filtrze jest paliwo. Jeśli go nie ma to patrz wyżej. Jeśli jest no to nie wiem co to :P

Pozdr
faciu3 Mężczyzna

Administrator

Pochwały: 9
Gadu-Gadu: 615020

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez M4Ti » 16 czerwca 2011, o 23:10

Jak zatankuje skuter zastosuje się do twojej rady zobaczymy czy pomoże ;)
M4Ti Nie wybrano

User

Gadu-Gadu: 13394561

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez nibiru » 17 czerwca 2011, o 02:58

Dzięki panowie za posty.
I faktycznie. Mam prze długi wąż od paliwa który się zawija pod górkę, dziś go skracam i zakładam filtr paliwa. Zobaczymy jak będzie.
A co do kufra: to z takim go już kupiłem. I prosto z Chin idzie/leci/idzie do mnie mini kamerka na motor i alarm nie wymagający podłączania w instalację :d
nibiru Mężczyzna

User

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez faciu3 » 17 czerwca 2011, o 09:18

Ponieważ w pierwszym moim poście w tym temacie skupiłem się na twoim problemie to teraz ocenię skutera.

Szczerze mówiąc to mi się podoba :) Bardzo ładny, seryjny i przede wszystkim bardzo dobrze zadbany Zenith.
Widzę, że kolegę również interesują dłuższe wypady. Ja dopiero zaczynam takie wyjazdy typu 50km w jedną stronę i mimo tego, że Zenith jest mały to fajnie się jedzie.
Jak będziesz zakładał filtr paliwa to daj go blisko zbiornika, wtedy nie będzie brał tyle ciepła od silnika o którym pisałem wcześniej.

Pozdrawiam
faciu3 Mężczyzna

Administrator

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez nibiru » 17 czerwca 2011, o 11:00

Jeszcze co do wyglądu skuterka: w rzeczywistości, jeśli się dokładnie przyjrzeć to jest on trochę porysowany i widać, że kiedyś leżał na lewym boku. Dwa tygodnie temu dałem się przejechać kuzynowi, przy nawrocie nie utrzymał tych pięciu koników i bokiem przejechał po wysokim krawężniku: prawa strona trochę porysowana i pęknięty plastik. Ale po sezonie wybebeszam wszystkie plastiki, czyszczę co się da i maluję, wszystkie śrubki mocujące też idą do wymiany.

Przed chwilą skróciłem wężyk paliwa, nie zakładałem filtra: trochę za dugaśny był (ta taśma to osłonka żeby się wąż nie przecierał przy styku z plastikiem);
Obrazek
I jeszcze mój nowy klakson, z umiejscowieniem było trochę zabawy, zestaw mocujący musi być sztywny na ile się da, najmniejsza styczność z plastikiem totalnie obniża dźwięk klaksonu, dlatego wylądował na samym dole:
Obrazek
Ostatnio edytowano 17 czerwca 2011, o 11:16 przez faciu3, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiłem zdjęcia.
nibiru Mężczyzna

User

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez Maik » 6 lipca 2011, o 15:08

Ja tam klaksonu nie używam wcale xD
Maik Nie wybrano

User

Pojazd: Peugot rs Buxy
Gadu-Gadu: 10626733

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez nibiru » 8 lutego 2012, o 17:13

Odświeżam :)
Od kwietnia do października 2011 Zenek przejechał 3500km z lekkim ogonkiem. Trochę części powymieniałem, jak to przy normalnej eksploatacji. Przy okazji wykręcił się przeciwtalerz ale nic nie poniszczył.

W październiku przejechałem się tylko raz i jak już pisałem na forum gość otworzył mi drzwi podczas przejazdu między pojazdami i Zen trochę dostał; urwana puszka powietrza, porysowane boczki, pęknięty lewy boczek. Tak na nieszczęście była to druga jazda po wyczyszczeniu i regulacji gaźnika, po strzale z powodu różnej dawki powietrza przez urwaną puszkę silnik raz szedł do przodu raz nie (ale nie gasł).

Rozebrałem go z wszystkich plastików, rama zdrowiutka-zero rudego, plastiki dałem do pospawania,przy okazji "spawacz" odnowił mi podłogę traktując ją gorącym powietrzem-nie jest już wyblakła :)
Zdecydowałem się na malowanie, które wyszło tak sobie-w sumie robiłem to pierwszy raz: zdarłem starą farbę na sucho (wiem-lepiej papierem wodnym), przeźroczysty podkład (wiem-lepszy szary), malowanie pistoletem (części wisiały na pojedyńczych linkach i tańczyły przy nakładaniu bazy i bezbarwnego). Ale jak na pierwszy raz, moja totalna amatorka wyszła względnie dobrze :)
Wstawiłem zamienną puszkę powietrza, ale dziadostwo mówię Wam...przełożyłem gumę i oring, maksymalnie wcisnąłem puszkę w stronę gaźnika, ale i tak nie da się regulować owego przez dziurkę, bo poprostu nie łapie. A orginalna nakrywka filtra nie mieści się w puszcze...poniosła mnie też wyobraźnia, bo zamienna puszka jest niebieska :D
Wszystko byłoby dobrze gdyby jeden taki razor162 z forum nie oszukał mnie i wysłał części za które zapłaciłem...ale są ludzi i złodziejskie razory162 :]

W styczniu wszystko złożyłem, przy okazji wymieniłem łożysko w główce ramy, przejechałem się raz i zaczęły się śniegi i ulewy-i tak Zen do dziś stoi na dworze pod pokrowcem bez akumulatora. Jeszcze muszę wymienić cały starter nożny: wałeczek i półksiężyc.
Na przód spróbuję wstawić orginalny chromowany znaczek z samochodu Peugeot.

Po kraksie:
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przed złożeniem:
Obrazek

Po złożeniu:
Obrazek
nibiru Mężczyzna

User

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez Stunter13 » 22 lutego 2012, o 16:13

No niezły szlif ;d
Stunter13 Nie wybrano

Świeżak

Gadu-Gadu: 39614341

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez faciu3 » 22 lutego 2012, o 19:10

Coś mi wcześniej umknęły te zdjęcia :P

Szczerze mówiąc to malowanie wygląda bardzo dobrze :D Gdyby nie zdjęcia z wypadku nie zauważyłbym, że w ogóle coś było robione ! Można powiedzieć, że pełna profeska :)
faciu3 Mężczyzna

Administrator

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez nibiru » 23 lutego 2012, o 01:02

Właśnie zamówiłem znaczek z listwy tylnej do puga 206-czekam na przesyłkę. Wyląduje na bagażniku.

Na dniach wrzucę aktualne foto, bo zdjęcie z pomalowania jest robione na korytarzu, gdzie prawie 5 godzin wszystko składałem do kupy...Zen od dziś robi za mój główny pojazd miejsko-pozamiejski; wreszcie :)
nibiru Mężczyzna

User

Peugeot Zenith by nibiru

Postprzez Mr 4 HARD » 25 lutego 2012, o 13:30

Też posiadam ten model peugota i mam mały problem. Jadąc pod górę motorek wychodzi na obroty, ale później go muli jedzie gdzieś około 30 km/h. :D A co do motorku bardzo zadbany.
Ostatnio edytowano 25 lutego 2012, o 14:10 przez faciu3, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Jeśli masz jakiś problem ze swoim pojazdem to założ temat w odpowiednim dziale. W tym temacie oceniamy skuter innych, a nie piszemy o swoich problemach.
Mr 4 HARD Mężczyzna

Świeżak

Powrót do Wasze maszyny